marți, 30 aprilie 2013

Recolta

Vă amintiţi activitatea noastră de însămânţare de grâu şi fasole? Am observat dezvoltarea plantelor în toate etapele lor şi, se pare, vom avea şi o recoltă destul de bogată. Pâine nu ştiu dacă vom putea face din grâul din mini-sera noastră, dar o supiţă de fasole sigur vom gusta! Avem păstăi! Şi sunt 100% eco! (Şi, dacă îmi aduc eu bine aminte de la începutul anului şcolar, în lecţia despre bunici, am aflat despre nişte bunici care fac o ciorbiţă foarte bună. Aşă că ingrediente avem, bucătărese şi mai şi, nu ne rămâne decât să aşteptăm boabele!) 
Copiii au demonstrat că sunt capabili să aibă grijă de plante, dar au învăţat prin observare directă şi cum apare o nouă plantă din seminţe, şi cum se dezvoltă până ajunge la maturitate. Bravo!

















duminică, 28 aprilie 2013

La mulţi ani!

Floricelelor din clasa noastră (Florin, Yasmina, Crina) le dorim multă sănătate şi bucurii alături de cei dragi (printre care sperăm să ne numărăm şi noi)! Să trăiţi cu numele!


luni, 22 aprilie 2013

Ziua Pământului

În fiecare an, în 22 aprilie, se sărbătoreşte Ziua Pământului. I-am spus şi noi La mulţi ani! prin câteva activităţi desfăşurate împreună cu alţi elevi din şcoala noastră. 
Îmbrăcaţi în verde (pentru că ne dorim o planetă vie), am aflat câteva lucruri despre sistemul solar, locul planetei albastre în acest sistem, împărţirea uscatului în continente, apoi am identificat câţiva factori poluanţi şi am încercat să găsim soluţii pentru păstrarea curată a Pământului. Apoi am colorat imagini semnificative într-un pliant pe care l-am oferit albinuţelor de la clasa pregătitoare. Am fost aşteptaţi cu bucurie şi am ascultat un cântecel, cântat de colegii noştri mai mici, în care "cei mari" erau îndemnaţi să aibă grijă de planeta noastră. Dar nici noi nu ne-am lăsat mai prejos şi am recitat versurile compuse de noi cu ocazia acestei sărbători şi le-am explicat celor mici simbolurile din pliant.






miercuri, 17 aprilie 2013

Activităţile zilei- pe scurt

Astăzi, la ora de Abecedar-citire, am repetat sunetul ge şi grupul de litere ge, am citit lecţia din manual şi am rezolvat câteva exerciţii din cartea de citit (lecţia ge/ Ge), apoi am trecut la observarea imaginii de la pagina 81, am exemplificat cuvinte care se scriu ce Ge şi ce reprezintă ele, am explicat sensurile cuvântului a (se) găti, sensurile cuvintelor şir şi şirag, precum şi semnele de punctuaţie folosite în propoziţii. Am citit selectiv cuvintele de la începutul lecţiei şi am diferenţiat, în propoziţii, scrierea cuvintelor numai şi nu mai.
La scriere, am completat pagina din caietul special şi am scris în tabel formele unor cuvinte (verbe) pentru persoana I, singular şi plural şi persoana a III-a singular şi (exemplu: strâng, strângem, strânge). Pentru mâine, avem de citit lecţia din manual şi din cartea de citit, iar de scris 3 rânduri cu Ge şi de transcris lecţia din Abecedar.
La matematică, am lucrat probleme din culegerea albă, prin care am repetat adunarea şi scăderea numerelor naturale de la 0 la 100. Pentru mâine, avem de lucrat, tot din culegerea albă, pag. 75 ex. 8, pag. 76, ex. 9 şi 10.
La abilităţi practice, am continuat planşa cu tematică pascală, începută ieri.

luni, 15 aprilie 2013

Activităţile zilei

Pentru cei bolnăviori, cărora le dorim multă sănătate pentru a reveni în mijlocul nostru cât mai curând, prezint activităţile desfăşurate astăzi.
La ora de Limba şi literatura română ne-am amintit litera g, am citit lecţia din Abecedar, apoi am observat imaginile de la pagina 79, am exemplificat cuvinte care se scriu cu G şi ce denumesc acestea (nume de persoane, de animale, de oraşe, de ţări, de ape etc), apoi am observat litera G şi am citit cuvintele şi propoziţiile din manual; am explicat folosirea semnelor de punctuaţie, apoi am numerotat propoziţiile în ordinea întâmplărilor, am răspuns la întrebări şi am ordonat cuvintele pentru a forma o propoziţie. În a doua parte a orei, am scris în caietul special litera G de mână, precum şi cuvinte şi propoziţii în care întâlnim această literă.
Pentru mâine, avem de citit lecţia din Abecedar, de recitit paginile 92 şi 93 din cartea Să dezlegăm tainele Abecedarului, iar de scris, pe caietul de scriere, 3 rânduri cu G de mână şi ex. 2, p. 92 şi 7, p. 93, din cartea de citit.
La Cunoaşterea mediului ne-am amintit şi completat cunoştinţele despre barză, apoi am discutat despre activităţile oamenilor în anotimpul primăvara, ocazie cu care am observat şi faptul că fasolea noastră a înflorit, făcându-ne tare mândri de munca noastră şi de grija pe care am purtat-o acestor plante. Am trecut în revistă lucrările pe care le execută oamenii primăvara, am explicat utilitatea unor unelte de grădinărit, ne-am amintit plantele care cresc primăvara şi am discutat despre rolul activităţilor desfăşurate de oameni în evoluţia ulterioară a plantelor. Am lucrat paginile 40 şi 41 din manual, iar pentru săptămâna viitoare avem de lucrat p. 37 din caietul special.

luni, 8 aprilie 2013

Vizita la Aerodromul Tuzla

Săptămâna Să ştii mai multe, să fii mai bun! s-a încheiat cu vizitarea Aerodromului Tuzla, unde am avut ocazia să vedem elicoptere şi avioane de mici dimensiuni, să aflăm diferenţele dintre un elicopter şi un avion chiar de la un pilot şi să admirăm în zbor unul dintre avioanele-şcoală existente acolo.
Mulţumim mult doamnei Firoiu pentru sprijinul acordat în organizarea acestei excursii.




În concluzie, a fost o săptămână interesantă, amuzantă, în care am aflat multe lucruri noi, dar ne-am şi simţit bine împreună. Cu siguranţă ştim mai multe şi vrem să credem că suntem şi mai buni!

sâmbătă, 6 aprilie 2013

Spărgătorul de nuci

Încă o poveste pusă minunat în scenă de actorii Teatrului pentru copii şi tineret din Constanţa.










Toate fotografiile le puteţi vedea aici: http://classjump.com/p/palatulharniciei/?section=galleries&g_id=23815

joi, 4 aprilie 2013

Printre valuri, printre stele...

În a treia zi a săptămânii Să ştii mai multe, să fii mai bun! am vizitat Academia Navală Mircea cel Bătrân. Tuturor ne-a plăcut foarte mult, mai ales în simulator, unde am văzut bordul unei nave şi chiar am "condus" una. Am vizitat şi Facultatea de marină, Planetariul (unde am aflat informaţii interesante despre stele şi planete, dar am şi dovedit că ştim foarte multe lucruri, ceea ce a făcut-o pe doamna să fie încă o dată mândră de noi) şi bazinul de înot, toate acestea determinându-ne să ne dorim o nouă vizită la Academie, încă înainte de a pleca de acolo.


Mulţumim doamnei Nicon Rodica pentru această oportunitate, şi părinţilor care ne-au asigurat şi de data aceasta transportul.

marți, 2 aprilie 2013

Vizită la Editurile Eduard şi Steaua Nordului

Astăzi am urmat "drumul cărţii" la Editurile Eduard şi Steaua Nordului. Am aflat prin câte mâini harnice trebuie să treacă foile albe de hârtie pentru a se transforma în fascinante universuri prin care călătorim cu nesaţ. 
A fost o experienţă frumoasă, din care am învăţat să preţuim şi mai mult cartea, iar la finalul vizitei am primit şi cadouri. (Sper să le folosiţi în vacanţă!) Mulţumim şi pe această cale familiei Buzenchi şi tuturor părinţilor care ne-au asigurat transportul. 



Alte fotografii, aici: http://classjump.com/p/palatulharniciei/?section=galleries&g_id=23776